Vánoční večírky a méně spánku

Vánoční večírky a méně spánku

Předvánoční období je čas, kdy vše v přírodě přirozeně odpočívá. Dokonce existuje pranostika, která se vztahuje k 8.listopadu: Na Bohumíra příroda k spánku se ubírá. Občas si říkám, proč se tím neřídíme my, lidé. My místo odpočívání neustále spěcháme, jsme ve stresu, abychom dodělali vše potřebné a do nového roku šli s čistým štítem. A do toho chceme stihnout ještě zábavu, protože jaké by to byly Vánoce bez vánočních večírků? Čím víc večírků, tím méně spánku a čím méně spánku, tak…? Nedávno jsem četla zajímavý článek o vlivu spánku na obezitu. Psalo se tam, že pokud člověk dlouhodobě spí méně než 4 hodiny denně, má o 70% větší pravděpodobnost, že bude obézní. Dokonce ani 6 hodin nestačí, protože se zpomaluje metabolismus a ukládá tuk v oblasti břicha. Čím jsem starší, tím víc si uvědomuji, jak je pro mne dobrý spánek důležitý.  Co se děje v těle, pokud nespíme dobře? Nedostatek spánku dostává tělo do chronického stresu. Stres zvyšuje hladinu kortizolu a stimuluje sekreci inzulínu, což aktivuje „tloustnoucí“ programy a dostává tělo do modu hladovění.

Dobrá zpráva je, že kvalita spánku se dá zlepšit jednoduchými kroky:

  1. Spát v chladnějším prostředí a co nejvíce ložnici zatemnit (ideální je spát v souladu s přirozeným režimem světla tzn. jít spát jakmile se se setmí a vstávat s rozedněním, což samozřejmě zejména v zimě není tak snadno aplikovatelné)
  2. Nepracovat těsně před spaním (platí i pro vyřizování emailů a podobné aktivity)
  3. Poslední jídlo jíst cca 2 hodiny před cestou do postele (ne nadarmo se naše babičky řídily příslovím: Kdo chce dobře spát, nesmí mnoho žrát)
  4. Vyhnout se přílišné konzumaci alkoholu
  5. Neusínat u televize (ta způsobuje chemické změny v mozku, které ovlivňují kvalitu spánku)
  6. Nemít televizi v ložnici, i když je vypnutá vysílá rušivou energii
  7. Pít večer bylinkové čaje (např. meduňku) místo kávy a kofeinových nápojů
  8. Dát si koupel se zklidňujícími esencemi (např. levandulí), případně aplikovat olej na chodidla či zadní stranu krku
  9. Použít uklidňující eterické oleje i do rozprašovače/zvlhčovače vzduchu, je možné stříkat také na ložní prádlo (levandule, geranium, heřmánek, majoránka..)
  10. Zařadit před spaním krátkou meditaci (pokud vydržíte 21 dní, vytvoříte si návyk a meditace se stane naprosto samozřejmou součástí vašeho života)

Kdesi jsem četla citát, o tom, že „spánek je nejchutnější pokrm na hostině Země“ Nemohu tedy příspěvek zakončit ničím jiným, než přáním dobré chuti:-)