Jarní rovnodennost – Ostara

Jarní rovnodennost – Ostara

Jarní rovnodennost – Ostara – je další ze svátků v rámci pohanského kola roku. U nás se víc než rovnodennost slaví Velikonoce, ale i tento svátek má velmi pravděpodobně původ v pohanské tradici. Všechna náboženství mají v tomto období podobné téma a tím je smrt a znovuzrození.

Jako většina svátků i Ostara souvisí s tím, co se děje v přírodě a s hospodářským rokem.  Je to období nového začátku, kdy světlo začíná vyhrávat nad tmou.

Dříve se vynášela Morana, Mařena, která vládla zimě a vítala se Vesna – Bohyně jara. Povídá se o pohanském bohu Jarovítovi, který svedl boj se sněhem a mrazem.  V keltské tradici je bohyní tohoto období Artha nebo také Eostra – od toho je i odvozený název velikonoce anglicky Easter. Stejný základ slova má estrogen, což nás vede k plodnosti. S její oslavou souvisí celé toto období.  Začínala se rodit mláďata a to byl vždy příslib toho, že bude co jíst. Velkým symbolem je také vejce – znamená plodnost, úrodnost i samotný život a vzkříšení, také bezpečí (ve skořápce). Malovala se červenou barvou a posvátnými symboly, tato  tradice přežila.Vajíčka se dávala koledníkům, ale také se používala při rituálech prováděných s dobytkem a při zahajování polních prací, kdy vložena do jarních osetí měla zajistit zdárný růst plodin a příchod léta, dále pak zdraví a plodnost dobytka. Používali ho od pradávna i ve starém Řecku, Egyptě i Římě. Vysévalo se obilí, které si lidé seli i doma, aby rostoucí tráva v květináčích přinášela jarní atmosféru. Zametalo se zelenými ratolestmi pro zvýšení energie v prostoru, očišťovalo se ohněm a vodou. Lidé chodili ke studánkám vzývat Vesnu a očišťovat se v pramenité vodě. Obraceli se k vycházejícímu slunci a rozjímali. O velikonocích se omývaly dívky, aby byly krásné. Z toho potom mohla vzniknout tradice polévání.

Dalším symbolem plodnosti je pomlázka.  Říkalo se, že  čím víc proutků má, tím víc mízy (a pomlazení) žena  dostane.  Její práskání symbolizuje první jarní hromy a vrací nás k příběhu o Perunovi a Vesně.

 

V tomto období je také skvělé užívat mízu z břízy, kterou si ze stromu „natočíme“ Má úžasné detoxikační účinky a je pro nás přirozenější než třeba voda z kokosu. Pokud břízu navrtáme citlivě, stromu to neublíží a nám se dostane její podpora. Samozřejmě ji pěkně požádejte a poděkujte.

Živel tohoto období je oheň. S ním přichází nová energie, nadšení, odhodlání pustit se do nových věcí, projektů.  Je to čas oslav, pití červeného vína (symbolu krve) pečení chleba a mazanců a užívání si.

Ze zvířat se vyskytuje zajíc, který pro nás někdy nepochopitelným způsobem kličkuje a mění směry. Stejně tak my můžeme zkoušet nové věci.

Z barev se v tomto období používá hlavně o zelená, žlutá, oranžová, která osvěží chladné prostory po zimě.