7 + 1 věc pro zvýšení energie

7 + 1 věc pro zvýšení energie

Poslední týdny se nejen v práci setkávám s lidmi, kteří jsou vyčerpaní. Nemohou spát, mají deprese, jsou ve stresu, mají slabou imunitu. Bavíme se o tom, co mohou udělat, jak to změnit. A to mne dovedlo k tomu, sepsat tohle zamyšlení. Jak je možné, že jsme vyčerpaní teď, kdy je příroda plná energie, máme více světla a barev, čerstvé zeleniny…Lidé by přece měli být přirozeně více „živí“.  Bez energie se nám vše hůř hojí a tělo se déle léčí, nemůžeme se soustředit, máme poruchy spánku, snížené libido. Cpeme se cukry a kofeinem, což situaci řeší pouze krátkodobě a na konci je nám ještě hůř, pokud se nezacyklíme v kolotoči pojídání čokolád a pití kafe:-) Dlouhodobá únava může vést k chronickému únavovému syndromu, vyčerpání nadledvinek, rakovině, snížené funkci štítné žlázy, neplodnosti či dalším vážným zdravotním komplikacím.

Co tedy můžete zařadit do svého denního režimu, abyste měli více energie?

  1. Voda – „pijte vodu, pijte pitnou vodu…“ tak to zpívá Jaromír Nohavica. A je to velká pravda. Voda je zdrojem životní energie. Dodržení pitného režimu je pro mne naprostý základ. Skvělé, pokud máte přístup k „živé“ vodě ze studánky. Nezoufejte, pokud ne, můžete si vodu alespoň pěkně naprogramovat. Stačí do ní našeptat několik láskyplných slov nebo ji nabít čistícími kameny.
  2. Vyrovnaná strava – jezte co nejvíce nezpracovaných potravin, ideálně sezonní, lokální a čerstvé. Zařaďte do své životosprávy půst nebo jakoukoli jinou očistu minimálně 2 x ročně. Speciálně je důležité očišťovat játra, která hodně ovlivňují právě únavu celého organizmu a odolnost vůči stresu.
  3. Jděte ven – choďte do přírody. V naší době jsme s ní málo spojení. Zavíráme se do betonových staveb, asfaltujeme silnice a místo procházek visíme na facebooku. Přitom země je velký zdroj energie a my ho tak málo ho využíváme. Zkuste si někdy na louce sundat boty a vnímat, jak je to vyživující. V chodidlech začíná spousta meridiánových drah, které podporují vaše zdraví.
  4. Sluňte se – nemyslím tím hodiny trávené naháněním té nejlepší hnědé barvy. Slunce je důležitý zdroj pro život všech organizmů, takže i člověka. Dodává nám vitamín D, krásně hřeje, jeho světlo nám zlepšuje náladu. Co může být lepšího než se jen tak na chvíli vystavit na slunce.
  5. Kašlete na výživové doplňky – raději jezte pořádné jídlo. Krátkodobě mohou pomoci, ale opravdu si chcete dát vitamín C v kapsli, místo čerstvého ovoce? Tyhle věci neviděly přírodu ani z rychlíku. Přitom spoustu minerálů máme v bylinkách nebo superpotravinách. Třeba vápník můžete doplňovat kopřivovým nálevem…
  6. Cvičte a meditujte – zařaďte energetizující cvičení jako je hatha joga, tai-chi, čchi-kung apod. V tomto případě nejde o kardiovaskulární cvičení, které vás nabije, ale jiným způsobem. Milujte se:-)
  7. Dělejte to, co ve vás probouzí vášeň – pokud vás nebaví práce, neztrácejte hlavu. Zařaďte do svého programu alespoň nějaké aktivity, které milujete: tanec, malování, pletení nebo třeba luštění křížovek.
  8. Pouze pro ženy: vnímejte svůj menstruační cyklus a žijte s ním v souladu.