Byl pozdní večer, 1.máj..

Byl pozdní večer, 1.máj..

Jestli pak pan Mácha věděl, že jeho lásky čas má původ v dávné keltské historii:-) V rámci kola roku jde o tzv. Beltane – svátek ohně. Je to doba mezi jarní rovnodenností a letním slunovratem. Tímto svátkem začíná světlá polovina roku. 30. 4. bylo označováno jako posvátná noc – spojení Boha a Bohyně. Lidé prováděli rituály na oslavu plodnosti a smyslnosti. Byla to jediná noc v roce, kdy neplatili závazky, všichni se chovali jako svobodní a milovali se v přírodě. Také zapalovali ohně, přes které skákali. Kolem ohně tančili a zpívali. Oheň je očistný živel, který také podporuje tvořivost a vášeň.  V době kolem Beltanu otevíráme i své temné stránky. Archetyp milenky v kole roku leží naproti stařeně, která symbolizuje smrt.  Ne nadarmo se orgazmu říká v cizích jazycích malá smrt. Ve slovanské tradici je jedním ze jmen bohyně milenky Lada. Tato bohyně nás učí pracovat se svými hranicemi. Kromě prožívání vášně a extáze je totiž velmi důležité vědět, kdy říci NE. V dřívější době se církvi magické obřady nelíbily, tak prohlásila ženy za čarodějnice a upalovala je. My máme štěstí, že žijeme v dnešní době. Takže pokud si chcete udělat alespoň malý rituál, zde najdete pár tipů:

1.       Pletení věnečku – upleťte věneček z jarních květin. Soustřeďte se na pletení a do každé kytičky vkládejte svůj záměr či přání. Najděte v přírodě vodu, nejlépe tekoucí, která symbolizuje city, a vhoďte věneček s požehnáním do proudu. Požádejte bohyni Milenku o podporu pro váš záměr.

2.      Partnerský rituál – najděte v přírodě příhodné místo, ve kterém se můžete věnovat jeden druhému. Připravte malé občerstvení, zavažte partnerovi oči a nechte ho vychutnávat dobroty a soustředit se jen na své prožitky. Pak si role vyměňte. Vezměte pohár s vodou či vínem, našeptejte do něj společná přání pro váš vztah, a pak ho vypijte. Samotné milování se v přírodě je kouzelné:-)

3.      Rituál plodnosti – malý rituál můžete připravit i na podporu plodnosti a to nejen stvoření nového života, ale i nového projektu. Připravte prostor a provoňte bylinkami či vykuřovadlem. Připravte sami sebe v očistné koupeli. Dále je to na tom, jak to budete cítit. Můžete v ohni pálit strachy nebo do něj našeptat váš záměr. Také je dobré zasadit symbolicky do země semínko nebo vytvořit něco z hlíny. Způsobů je spousta a základní návody naleznete v knize Rituálů

4.      Rituál sebelásky – tento čas je vhodný také na péči o sebe sama. Udělejte si rituální koupel, očistěte si obličej v ranní rose. Vytvořte si něco krásného, namalujte se, učešte se jinak. Kupte si něco pro sebe. Probuďte bohyni v sobě. Zapleťte si květiny do vlasů. Tančete v přírodě. Zpívejte. Bubnujte.

Prostě krásný lásky čas!