Imbolc nebo Hromnice?

Imbolc nebo Hromnice?

Minulý týden jsme těsně před úplňkem mohli oslavit keltský svátek Imbolc. Je to období mezi zimním slunovratem a jarní rovnodenností. V překladu znamená „v břiše“ a souvisí to s obdobím, kdy ovce začaly rodit mláďata a měly mléko, což bylo příslibem výživy.  V této době také probíhají slavnosti ochranných ohňů. V keltské tradici je to svátek Bohyně Brigit. Brigit je jedna z podob trojbohyně – panny. Je to patronka kovářů, farmářů, umění a léčení. Je také ochránkyně ohně a miminek. Je často zobrazovaná v bílých šatech, aby byla podtržena její nevinnost. Od jejího jména je odvozen anglický název nevěsty – bride – a na její počest nosí nevěsty bílé šaty. Její zvířata jsou labuť a vlk. Ve wicca tradici jsem našla, že jí je zasvěcená z bylin brusinka, což by dávalo smysl v souvislosti s tím, že leden a únor je měsícem ledvin a močového měchýře a brusinka je velký pomocník v jejich léčení.

Brigitiným znakem je ochranný uzel, který se vázal ze slámy a připevňoval nad vchod domu jako ochrana. (někdy se také označuje jako Birgitin kříž) Někdy se tyto kříže zapalovaly a vyhazovaly k nebi, aby posílily a oslavily slunce. Návod na vytvoření tohoto kříže najdete na těchto stránkách http://moje-kniha-stinu.blog.cz/0903/jak-uplest-brighitin-kriz. Součástí Imbolcu bylo také zapalování ochranných ohňů. Věřilo se, že mají moc chránit dům před kroupami a bleskem. Další činností na ochranu bylo vyrábění a zapalování bílých svíček. V noci z 31. ledna na 1.2. se chodilo se světlem po domě a do každé místnosti se vnášelo světlo.  Po západu slunce a rituálu lidé rozsvěceli světla ve všech místnostech, třeba jen na chvíli. Pokud byl ještě sníh, malovali do něj symboly slunce. V tuto dobu se také konala první jarní orba, kdy pluhy byly zdobeny pentlemi, polévaly se pálenkou a doprovázely je mladé dívky. Do brázd se pak dávaly obětinky bohům.

Z obilí se také vyráběly malé panenky, které dívky oblékaly do šatů a nosily je od domu do domu. Každá domácnost dávala této symbolické nevěstě malý dárek.

A co vám říkají Hromnice, které v kalendáři spadají na 2.2.? Podobný svátek pouze ho slavili křesťané. Na Hromnice o hodinu více… To je jen jedna ze spousty pranostik, které se k tomuto dni vztahují. A je přesná. Přes den je více světla, pomalu přichází jaro. Světlo přináší příslib něčeho nového, změny. Jen ještě netušíme, jaká bude. Důležité je žít náš život tady a teď v energii nevinné bohyně panny. Ve slovanském kruhu jí říkáme Jitřenka, Zora. Dívka plná radosti a nadšení. A také naděje.

Pokud bych to měla shrnout je tento čas ideální na očistu a ochranu (léčení), ať již svého obydlí nebo sama sebe. Čas úklidu všech šuplíků a hluboko uloženého nepořádku. Otevřete okna a pusťte do místnosti čistý vzduch, možná ještě trochu mrazivý, ale osvobozující..Použijte koště, dávný čarodějnický nástroj, a vymeťte všechnu negativní energii.  Úplně cítím nutkání pustit se do úklidu, vyprat záclony a pustit světlo a čistý vzduch do celého bytu a pomalu své tělo připravovat na jarní detox. A také se chystám na kurz hormonální jogy, o kterém napíšu v některém z dalších článků.