Letní slunovrat – oslava slunce

Letní slunovrat – oslava slunce

21.června nastal dalších z důležitých svátků v rámci kola roku – letní slunovrat (midsummer, litha) Je to den, kdy vrcholí moc světla. Máme nejdelší den a nejkratší noc. Rok se dostává do své druhé poloviny a dny se pomalu začínají zkracovat, což vrcholí zimním slunovratem. V tomto období slavíme příchod léta, zeleň, naději rostoucí úrodu a slunce a radosti s tím spojené. V přírodě je maximum energií, všechno kvete, je spousta světla.

Slunovrat je obdobím ohromné magické síly a veškeré rituály prováděné v tomto čase jsou zvláště silné. Síla slunce zároveň podporuje uzdravující moc vody. Proto se často pořádají setkání u studánek a léčivých pramenů. Vodu naši předkové oslavovali, nosili k ní dary, pletli věnce, které do ní házeli. Používali ji k žehnání obydlí i polí, aby zajistili úrodu. Dělali také rituály na přivolání deště a tím hojné úrody. Ranní rosa pak dokázala rozzářit nejeden obličej a ženy ji sbíraly pro krásu. Úžasným rituálem je očista v nějaké horské říčce či studánce.

Vodu, tento očišťující a uzdravující element, zastřešuje v rámci slovanského kola roku Bohyně Vltava, Rusalka či jakákoli jiná, která vás ve spojení s vodou napadá. Mimochodem je zajímavé, že jména většiny našich řek jsou ženského rodu.

Dalšími zvyky, které lidé o slunovratu praktikovali, bylo přeskakování ohňů, což mělo sloužit k očistě a udržení zdraví. Popel se rozhazoval na pole, aby podpořil dobrou úrodu. Do ohně se házely i věnce, které ženy vytvářely na podporu blahobytu případně různé byliny, jejichž síla v těchto dnech také vrcholí. Ohně se dělaly na kopcích, aby přinesly světlo a zajistily rovnováhu mezi Nebem a Zemí. Někdo se ohnivá kola pouštěla z kopců jako symbol zapadajícího slunce. Ideální bylo, pokud skončily ve vodě a tak se tyto dva živly krásně spojily.

Období slunovratu je vhodné na ochranné rituály jak pro sebe a rodinu, tak pro naše obydlí. K tomu poslouží například věnce jako alternativa k těm, které dáváme na dveře o vánocích. Do oken se pak dávaly hořící svíce zajišťující štěstí.

Je to také tradiční čas sběru bylin. S tímto časem je také svatojánská noc (z 23. na 24. červen), která je plná kouzel. V noci se otevírají poklady, byliny mají léčivou moc a devatero kvítí pod polštářem může dívkám ukázat, kdo bude jejich vyvolený.

Letní slunovrat stojí v kole roku proti zimnímu, takže se v něm projevuje i ta „temná část“. Světlo se může dostat  na místa, která bychom chtěli nechat skrytá. Je to tedy období sestupu do svého nitra a příprava kroků, které nás posunou k něčemu lepšímu.

Co tedy o slunovratu udělat? Určitě jděte do přírody, k vodě a inspirujte se tím, co dělali naši předkové. Nic nezkazíte vytvořením malého přírodního oltáře, zpěvem, tancem, bubnováním. Využitím síly vody. Sbíráním květin, zapalováním ohňů… V případě horkých dnů není nic lepšího než vědomá očistná koupel.

Krásné léto!